Boala mitrală mixomatoasă: în căutarea unor soluții noi. - Nadejda Sapojnic; Angela Bîtca; Alexandru Carauş; Mihaela Carauş (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Boala mitrală mixomatoasă (BMM) este cea mai frecventă afecțiune valvulară. Prezentarea clinică este variabilă și depinde de grosimea cupelor mitrale, gradul de prolaps și starea cordajelor. Studiile experimentate au modifi cat conceptul despre mecanismele celulare responsabile de dezvoltarea BMM și au sugerat că hipercolesterolemia ar putea contribui la inițierea/perpetuarea alterării valvulare prin activarea Lrp5 receptorilor. În absența unui tratament medicamentos efi cient, corecția chirurgicală este unica opțiune în cazul instalării regurgității mitrale severe,dar alegerea momentului optim pentru intervenție rămâne a fi un subiect controversat. Astfel, sunt necesare studii extensive care ar stabili rolul factorilor de risc tradiționali în dezvoltarea BMM și ar stabili exact timing-ul tratamentului chirurgical.