YENİDOĞAN VE ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMLERİNDE BESİN ALERJİSİ/İNEK SÜTÜ PROTEİN ALERJİSİ VE HEMŞİRE/EBENİN SORUMLULUKLARI - Zekiye Karaçam; Yeter Kitiş (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2003)
Bebeklerin diyetinde bulunan bazı besinler alerjendir ve bu alerjenler bütün yaşamı etkileyebilecek, bazı alerjik hastalıkların gelişmesinde rol oynamaktadır. Bebeklerin çoğunun, ilk karşılaştıkları besin antijeni inek sütüdür. İnek sütü proteini alerjisi, inek sütü antijenlerine karşı gelişen anormal immünolojik yanıt olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde bebeklere inek sütünün ve inek sütü içeren ek besinlerin erken başlanması ve yaygın bir şekilde kullanılması, alerjik hastalık riskinin artma nedenlerinden biri olabilir. Hemşire ve ebelerin alerjik hastalık riski bulunan bebekleri mümkün olan en erken dönemde belirleme, koruyucu önlemleri alma, hastalık belirtilerini erken tanılama, sevk etme, uygun tedavi ve bakımın başlanmasında ve sürdürülmesinde önemli sorumlulukları vardır. Bu yazıda alerjik hastalıkların ortaya çıkmasında, büyük oranda etkili olduğu düşünülen inek sütü protein alerjisinin önlenmesi, erken tanısı, tedavisi ve bu konuda önemli sorumlulukları bulunan hemşire ve ebelerin rolü tartışılmaktadır