VZTAH MEZI PROSTŘEDÍM A POČTEM KROKŮ OBYVATEL ČESKÝCH METROPOLÍ [ASSOCIATION BETWEEN THE NEIGHBORHOOD AND DAILY STEPS IN CZECH REGIONAL TOWNS] - Dagmar Sigmundová; Erik Sigmund; František Chmelík (Palacký University Olomouc, 2009)
Optimální množství pohybové aktivity je jedním z faktorů ovlivňujících zdraví. Vytvoření prostředí, které podněcuje k pohybové aktivitě (dále PA), může být cestou, jak její úroveň zvýšit. Hlavním cílem této práce je prostřednictvím korelační a regresní analýzy nalézt socio-environmentální faktory ovlivňující dosažení zdravotních doporučení pro PA a faktory ovlivňující sedavý způsob života v České republice (dále ČR). Výzkumu se zúčastnilo 1652 náhodně vybraných obyvatel českých metropolí. Randomizací, dle věkových dekád, bylo do analýzy zařazeno 376 žen a 273 mužů ve věku 17-69 let. PA byla monitorována pedometry Yamax Digiwalker SW-700 kontinuálně po dobu 7 dní. Pro zjištění kvality prostředí v okolí místa bydliště byl použit standardizovaný dotazník ANEWS. Ze souhrnných výsledků vyplývá, že 4 % probandů spadá do kategorie "se sedavým způsobem života", 16 % je málo aktivních, 29 % poněkud aktivních, 24 % dostatečně aktivních a 27 % vysoce aktivních. Ve sledovaném souboru má 33 % respondentů nadváhu nebo obezitu. Analýzou pomocí logistická regrese, pro plnění zdravotního kritéria 10 tisíc kroků denně, se ukázalo, že lidé s příjemným okolím místa bydliště (OR=1,61; CI:1,17-2,23; p<0,01), s lepší dostupností obchodů (p<0,05) a s účastí v organizované PA 2 a vícekrát týdně (OR=1,56; CI: 1,09-2,24; p<0,05) mají větší šanci dosáhnout zdravotních kritérií pro PA. Socio-environmentální faktory ovlivňují pohybové chování obyvatel metropolí ČR. Příjemné okolí místa bydliště, dostupnost obchodů a účast v organizované PA alespoň 2x týdně zvyšuje šanci na dosažení zdravotního kritéria 10 tisíc kroků denně. V pracovních dnech tuto šanci snižuje vlastnictví auta. [Optimal level of physical activity (PA) is one of the important factors influencing person's health. Building environment to promote PA could be a way how to increase PA. Purpose of this study is to determine socio-environmental factors that influence meeting healthy criteria for PA (10,000 steps per day) and factors that influence sedentary behaviour. Daily steps were measured in randomly selected females (n=376) and males (n=273) aged 17-69 using pedometer Yamax SW-700 on 7 consecutive days during spring and autumn 2007. Environmental characteristics of neighbourhoods and demographical data of respondents were obtained using the ANEWS questionnaire. Based on results only 4 % of respondent's could be characterized as sedentary, 16 % as low active, 29 % as somewhat active, 24 % as sufficiently active, and 27 % of respondents were highly active. Thirty three percent of respondents were overweight or obese. Logistic regression showed that people with pleasant neighbourhood (OR = 1.61; CI: 1.17-2.23; p < 0.01), with better access to shopping centres and services (p < 0.05) and who participate at least 2 times per week in organized PA (OR = 1.56; CI: 1.09-2.24; p < 0.05) were more likely to meet healthy criteria for PA. Socio-environmental factors influenced physical behaviour of inhabitants in Czech regional town. Car owners were less likely to meet healthy criteria for PA in working days. We found out that the pleasant environment, good access to shops and services and participation in organized PA increased the probability of meeting healthy recommendation for 10,000 steps per day.]