Relacje człowieka wobec aniołów i szatanów w opinii katechizowanych - Stanisław Kulpaczyński (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2005)
W artykule przedstawiono zebrane przemyślenia na temat angelologii i demonologii, uznając prawdę o tych duchach jako objawioną i obecną w całej historii Kościoła. Stosunek człowieka do aniołów i demonów został przedstawiony na podstawie wypowiedzi 858 uczniów szkół średnich. Zwrócono uwagę na rolę aniołów w Piśmie Świętym i obecnie w życiu studentów, sposoby przedstawiania aniołów w sztuce, motywy oddawania czci i rzeczywiste relacje z aniołami. Stosunek człowieka do demonów dotyczył ich roli w Piśmie Świętym, a obecnie motywów ostrzegania Kościoła przed demonami, kultu demonów i obrony przed nimi. Uczniowie zaproponowali, aby katecheci nauczyli ich całej prawdy o tych duchach, obrony przed złymi duchami oraz nakłaniali do wiary i modlitwy za wstawiennictwem aniołów