Ortodontik tedavi sonrası pekiştirme aşamasının hasta perspektifinden değerlendirilmesi - Dervişe Korun; Emre Kayalar (Gazi University, 2024)
Amaç: Bu çalışmanın amacı sabit ortodontik tedavi görmüş hastaların tedavi sonrası pekiştirme aşamasının hasta perspektifinden değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma Google formlar programı kullanılarak 20 tane anket sorusunu doldurmayı kabul eden 8-18 ve >18 yaş arasındaki 100 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Hastaların verdikleri cevaplar doğrultusunda hastaların ortodontik tedavi sonrasında nüks hakkında bakış açıları değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler cinsiyet, yaş, eğitim durumu, tedavi şekli gibi kriterlere göre SPSS 21 paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkiye/bağımlılığa ki-kare analizi ile bakılmıştır. Bulgular: Ortodontik tedavi sonrası dişlerinde bozulma olmadığını düşünen bireylerin %96'sında lingual retansiyon apareyi yapılmıştır. Retansiyon apareyi kırılan hastaların %83.3'ü dişlerinde orta şiddette bozulma olduğunu bildirmiştir (p<0.001). Ortodontik tedavi sırasında braketi kırılan hastalar ile tedavi sonrasında orta şiddette bozulma olması arasında anlamlı bir bağlantı bulunmuştur (%70). Dişlerindeki bozulmayı düzeltmek için şeffaf plak tedavisini kadınlar (%85.7), erkeklere oranla daha fazla tercih ettiğini bildirmiştir (p<0.05). Sonuç: Ortodontik tedavi sonrası pekiştirme aşamasındaki başarı, hasta kooperasyonu ile bağlantılı olabilir. Çalışmamızda nüks olan hastaların ikinci ortodontik tedavilerde sabit tel tedavisi yerine şeffaf plak tedavilerini tercih ettiği görülmüştür.