HEMODINAMICA RENALĂ LA PACIENȚII CU HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ REZISTENTĂ LA TRATAMENT - Maria COCIU (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
Datele prezentate fac parte componentă a reviului de literatură/rezultatele obținute în cadrul proiectului "Program de Stat 2020-2023" cu cifrul 20.80009.8007.04.În ciuda progreselor evidente, a diversificării posibilităţilor terapeutice și a nenumăratelor studii, hipertensiunea arterială este încă, adesea, greu de controlat. Din păcate, frecvenţa cazurilor în care tensiunea arterială nu ajunge la ţintele ghidurilor este foarte mare la nivel global. Conceptul provocator al hipertensiunii arteriale rezistente la tratament reprezintă o situaţie dificilă în abordarea practică.Fiind simultan boală şi factor de risc redutabil pentru evenimente cardiovasculare majore, putem puncta că abordarea corectă a hipertensiunii rezistente la tratament marchează unul din dezideratele majore în cardiologie. Studiile recente pun în valoare importanța hemodinamicii renale a pacientului hipertensiv cu eventuală apreciere a evoluţiei în timp a funcţiei renale, a afectării de organ țintă şi a răspunsului la tratamentul hipotensiv. Astfel, atât din punct de vedere științific, cât și pentru medicina practică, un interes deosebit prezintă identificarea particularităților hemodinamicii renale la pacienții hipertensivi, rezistenți la tratament.