Динаміка показників ендогенної інтоксикації в легкоатлетів-спринтерів залежно від ступеня фізичного навантаження - Павло Степанович Назар; Оксана Іванівна Осадча; Марія Михайлівна Левон; Олена Олександрівна Шматова (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Мета роботи - вивчення особливостей розвитку ендогенної інтоксикації в легкоатлетів-спринтерів залежно від ступеня фізичного навантаження. У спортсменів до, після й на третю добу після фізичних навантажень досліджували гемограму периферійної крові за допомогою загальноприйнятих гематологічних методів. Під час фізичного навантаження в крові спортсменів накопичувалися проміжні та кінцеві продукти метаболізму: окисної модифікації білків, перекисного окислювання ліпідів і молекул середньої маси, що обумовлюють токсичний вплив на організм. На третю добу після фізичних навантажень виявляється тенденція до зниження вмісту в периферійній крові продуктів обміну, що обумовлюють розвиток ендотоксикозу.