Kemomekanik Çürük Uzaklaştırma Yöntemleri - Ayşegül Ölmez; Ayfer Burcu Aytar (Atatürk University, 2024)
Kemomekanik çürük uzaklaştırma yöntemi; minimal invaziv diş hekimliği felsefesine dayandırılarak geliştirilen, enfekte dentinin kemomekanik ajanla kimyasal olarak yumuşatıldığı ve yumuşayan dentinin ekskavatörle nazikçe uzaklaştırıldığı, invaziv olmayan bir teknik olarak tanımlanmaktadır. Bu yöntem, kısmen bozulmuş kollajenin daha fazla bozulmasına neden olur ve sadece enfekte olmuş dentin tabakalarını uzaklaştırır. Hangi dentinin uzaklaştırılacağını ve hangi dentinin bırakılacağını göstermesi bu yöntemin en önemli özelliğidir. Bu yöntem özellikle çocuklar ve dental anksiyetesi olan hastalar arasında yüksek kabul görmektedir. Kemomekanik çürük uzaklaştırma ajanları; sodyum hipoklorit (NaOCl) bazlı ve enzimatik bazlı olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Sodyum Hipoklorit (NaOCI) bazlı olanlar; GK-101, GK-101E (Caridex) ve Carisolv'dür. Enzimatik bazlı olanlar; Papacarie, Apacaries jel, Carie-Care, Biosolv ve Brix-3000'dir. Bu derlemenin amacı kemomekanik çürük uzaklaştırma yöntemlerini ve çalışma mekanizmalarını anlatmaktır.