مدل شهر دوستدار فعالیت بدنی با رویکرد شهرهای فعال، جوامع فعال، شهروندان فعال - مرجان صفاری; مهدی لطیفی فرد (Sport Sciences Research Institute, 2018)
شهرهای فعال، یک منبع سرمایه‌گذاری در توسعة هرچه‌بیشتر سرمایه‌های زیست‌محیطی، اجتماعی، اقتصادی و انسانی هستند. اثر این شهرها بر ابعاد زندگی شهری بسیار ملموس است و به‌آسانی نمی‌توانند نادیده گرفته شوند. مسئلة مهمی که در شهر فعال مشاهده می‌شود، توجه به گروه‌های سنی مختلف و نیاز به بررسی همه‌جانبة عواملی است که چه مستقیم و چه غیرمستقیم نقش ایفا می‌کنند. هدف پژوهشحاضر، ارائة مدل شهر دوستدار فعالیت بدنی بود. پژوهش حاضر ازنوع کیفی و با رویکرد نظریی داده‌بنیاد (ساختگرا) بود. در این مطالعه، از دو منبع اطلاعات برای جمع‌آوری داده‌ها استفاده ‌شده است: 1- مصاحبه با هفت نفر از نخبگانی که درزمینة شهر فعال پژوهش‌هایی را انجام داده‌اند؛ اعم از مدیرانی که درزمینة ورزش همگانی سابقه داشتند و برخی از مدیران ورزش شهرداری تهران؛ 2- کدگذاری 12 مورد از مقالات معتبر درزمینة شهر فعال. پس از پایان‌یافتن مرحلة کدگذاری طی سه مرحله، 534 کد باز با تکرار از دو مرحلة کدگذاری مقالات و مصاحبه‌ها (286 کد باز از مقالات و 248 کدباز از مصاحبه‌ها) به‌دست آمدند. پس از بررسی دقیق مدل شهر فعال تافیسا و تقسیم‌بندی مدل‌های زیست‌شناختی در چهار سطح کلی، هم‌جواری کدهای باز و رجوع به مقالاتی که در این زمینه منتشرشده بودند، تقسیم‌بندی کدهای باز در سه لایة کلی و یک محور انجام شد. درنهایت، یک مدل بومی برای تبدیل شهر تهران به شهر دوستدار فعالیت بدنی به‌دست آمد که برای دستیابی به شهر فعال، جوامع فعال و شهروندان فعال، این مدل راهکارهایی را پیش روی مدیران قرار می‌دهد.