Zarys modelu wychowania do modlitwy w wybranych materiałach katechetycznych (cz. I) - Stanisław Kulpaczyński; Małgorzata Tatala (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2000)
W artykule przedstawiono propozycję modelu wychowawczego do modlitwy w materiałach katecheza młodzieżowa. Dokumenty! Kościoła proszę o wychowanie do modlitwy jako jedno z zadań katechezy. W pierwszej kolejności przypomina się definicję modlitwy, jej rodzaje i formy. Model wychowania do modlitwy obejmuje: wychowanie do osobistego spotkania z Bogiem, Wychowanie do modlitwy, które rozwija moralny aspekt osoby, wychowanie do modlitwy kościelny.