MODELUL PREDICTIV INTRAFAMILIAL (MPI) - MECANISM PERSONALIZAT DE INTERVENŢIE PREVENTIVĂ ÎN CONTROLUL APARIŢIEI BOLILOR CRONICE MAJORE - Valeria Herdea; Raluca Ghionaru; Emiliana Costiug; Ileana Brînză; S.N. Rus; L. Comnea; E. Egri; E. Ruja; Liliana Chiţanu; C.F. Pop; L. Soldea; A. Herdea; et al. (Amaltea Medical Publishing House, 2018)
Esenţa specialităţii de medicină de familie rămâne posibilitatea de a monitoriza starea de sănătate a întregii familii; de la gravidă la copil, de la tânăr la senior, de la starea de sănătate la starea de boală, de la intervenţii de tip preventiv la cele terapeutice. Medicul de familie (MF) are în îngrijire două sau chiar trei generaţii ale aceleiaşi familii, vine în contact cu fiecare membru din familie, pe parcursul multor ani de practică medicală. Monitorizarea clinică va permite întocmirea unei "hărţi a factorilor de risc" (HFR), bazată pe patologia familiei de origine. Analizând HFR şi factorii de risc majori identificaţi care acţionează în interiorul familiei, MF poate genera un model predictiv intrafamilial (MPI). MF are posibilitatea aplicării unor intervenţii educative personalizate eficiente, adresate întregii familii. Acest tip de intervenţie aplicat în copilăria timpurie poate încetini sau întârzia apariţia şi evoluţia bolilor cronice grave. În esenţă, MPI reprezintă un mecanism de intervenţie preventivă precoce în controlul apariţiei bolilor cronice majore la viitorii adulţi.