Kissing molars nadir görülen iki olgu sunumu - Nihat Akbulut; Mustafa Tatidze; M. Eray Kolsuz; Alper Sindel; Gülümser Çölok (Ankara University, 2009)
'Kissing molars' terimi ilk olarak 1973' te tarif edilmiştir; bu terim, gömülü mandibuler ikinci ve üçüncü molarların aynı folliküler torba içerisinde oklüzal yüzeylerinin birbirleriyle temasta ve kök doğrultularının ters istikamette olmasını açıklamak için kullanılmaktadır. Molar dişlerin 'rosetting formasyonu gül biçiminde bezek veya öbek ' veya 'kissing molars' formasyonu literatürde mukopolisakkaridosis MPS hastalığı ile ilişkilendirilmiştir. Kliniğimize 'kissing molars' görüntüsünde dişleri olan iki hasta gelmiştir. 13 yaşındaki mukopolisakkaridosiz ve hiperkolesterolemi rahatsızlığı olan bayan hastanın sağ mandibuler 46 ve 47 nolu dişlerinde, 50 yaşındaki erkek hastanın ise sol mandibuler 36 ve 37 nolu dişlerinde radyolojik muayene sonucunda 'kissing molars'lara rastlanılmıştır. Birinci olguda ortodonti ile yapılan konsültasyon sonucu 47 nolu diş çekilmiş, 46 nolu dişe sürmesi için braket atılmıştır. Sonuçta diş oklüzyona gelmiştir. İkinci olguda hasta tedaviyi kabul etmemiştir. 'Kissing molars' nadir görülen bir vakadır. 'Rosette formasyonu' veya 'kissing molars' fenomeni çok iyi açıklanamamıştır. Onun için, bu MPS' nin başka bir özelliği ile ilişkili veya tek başına izole bir özellik olabilir. Sonuç olarak, bu bulgular klinisyenleri benzer durumlarla ilişkisi hakkında kesin kurallar oluşturmak için özellikle MPS ile ilgili daha fazla araştırma yapmak için teşvik etmelidir.