نقش ویژگی‌های شخصیتی و ابعاد محیط ارتباطی خانواده در درگیری تحصیلی با واسطه‌گری اشتیاق - غزاله قدمی; مریم زارع; مهدی رحیمی (Payame Noor University, 2020)
هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش ویژگی‌های شخصیتی و ابعاد محیط ارتباطی خانواده در درگیری تحصیلی با واسطه‌گری اشتیاق بود. بدین منظور 375 دانش‌آموز دوره دوم متوسطه (200 دختر و 175 پسر) از دبیرستان‌های ناحیه دو استان یزد که در سال تحصیلی 97_1396 مشغول به تحصیل بودند، به روش خوشه‌ای چند مرحله‌ای انتخاب شدند. جهت اندازه‌گیری متغیرهای پژوهش از پرسش‌نامه ویژگی‌های شخصیتی NEO-FFI (کاستا و مک‌کری، 1992)، پرسش‌نامه محیط ارتباطی خانواده FCEI (فیتزپاتریک و ریچی، 1994)، پرسش‌نامه درگیری تحصیلی (شوفیلی و همکاران، 2002) و پرسش‌نامه شور و اشتیاق (والرند و همکاران، 2003) استفاده شد. یافته‌های مدلسازی معادلات ساختاری نشان داد که وظیفه‌شناسی از بین ویژگی‌های شخصیتی و بیانگری خانواده اثر مثبت مستقیم و غیرمستقیم (با واسطه‌گری اشتیاق) بر درگیری تحصیلی دارند. برون‌گرایی از بین ویژگی‌های شخصیتی و سنت‌گرایی ساختاری از محیط ارتباطی خانواده نیز تنها اثر مثبت غیرمستقیم (با واسطه‌گری اشتیاق) بر درگیری تحصیلی دارند. بنابراین می‌توان متغیر مکنون اشتیاق را به عنوان یک واسطه مؤثر در مسیر اثرگذاری ابعاد شخصیتی و خانوادگی بر متغیر مکنون درگیری تحصیلی معرفی نمود.