Juvenile Idiopathic Arthritis - Aleksandra Strońska; Konrad Grzeszczak; Karolina Rogulska (Kazimierz Wielki University, 2021)
Młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów (JIA) jest najczęstszą przewlekłą zapalną chorobą reumatyczną wieku dziecięcego. Jest to niejednorodna grupa chorób charakteryzująca się zapaleniem stawów, cechami pozastawowymi, w tym zapaleniem błony naczyniowej oka oraz, w niektórych przypadkach, markerami laboratoryjnymi. Przebieg choroby, postępowanie terapeutyczne i rokowanie różnią się w zależności od pierwotnej kategorii MIZS. Ostatnie postępy w leczeniu, zwłaszcza w stosowaniu środków biologicznych, znacznie zmniejszyły częstość występowania MIZS. Obecne podejścia do leczenia kładą nacisk na agresywne wczesne leczenie, aby opóźnić postęp choroby i poprawić wyniki. Jednak choroba może pozostać aktywna aż do wieku dorosłego i nadal potrzebne jest ciągłe uważne monitorowanie.