Емоційна складова якості життя пацієнтів з ювенільним ідіопатичним артритом - L.F. Bogmat; A.O. Fadieieva (Group of Companies Med Expert, LLC, 2022)
Для кожної дитини з ювенільним ідіопатичним артритом (ЮІА) емоційна складова якості життя (ЯЖ) піддається впливу певних факторів: субтип артриту, тривалість та активність хвороби, комплекс отримуваного лікування, фізичний стан і рівень болю, вік і стать пацієнта. Водночас важливо визначити емоційну складову в структурі показників ЯЖ дітей із різними варіантами ЮІА (полі-, оліго- та увеїт-асоційованим) та особливості психологічної адаптації їх в умовах сучасного соціуму. Мета - визначити емоційну складову ЯЖ дітей з ЮІА та їхній емоційний стан з урахуванням варіантів перебігу захворювання, його тривалості та комплексу терапії. Матеріали та методи. Дослідження здійснено на базі ДУ «Інститут охорони здоров'я дітей та підлітків НАМН України», м. Харків, з листопада 2020 року по листопад 2021 року. Проведено оцінку активності хвороби за анкетою JADAS27, функціонального стану - за CHAQ, ЯЖ - за PedsQLTM 4.0 Generic Core Scales, емоційний стан - за шкалою Монтгомері-Асберга (MADRS) для оцінки депресії, клінічних показників. Статистичну обробку матеріалу виконано за допомогою параметричних й непараметричних методів, визначено кореляційний зв'язок, критичний рівень значущості для перевірки статистичних гіпотез при порівнянні груп прийнято за 0,05. Результати. Обстежено 118 хворих на ЮІА, з них 47 - з поліартикулярним, 43 - з олігоартикулярним, 28 - увеїт-асоційованим варіантами. У дослідженні взяли участь 77 дівчаток і 41 хлопчик віком від 2 до 18 років (133,3±4,6 міс.). Більшість (112 пацієнтів) отримували терапію метотрексатом, 30 із них - метотрексатом у поєднанні з імунобіологічною терапією, 6 - сульфасалазином. Загальний показник ЯЖ в групі дітей з ЮІА був на рівні 70,9±1,4 бала за останній місяць та 72,6±1,4 бала за останній тиждень без достовірної різниці, а емоційна складова по групі в цілому була достовірно вищою за останній місяць - 73,1±1,6 бала, тоді як під час перебування у стаціонарі знижувалася до 66,3±1,7 бала (р≤0,05). За результатами оцінки емоційного стану за опитувальником MADRS у дітей віком від 8 років не було депресивного епізоду - 6,02±0,72 бала. Відсутність значущих відмінностей спостерігалася для показників ЯЖ та емоційної складової в групах із різними варіантами артриту та залежно від віку. Однак певні результати зі зниженням ЯЖ та емоційного стану відмічалися в дітей з поліартритом та увеїт-асоційованим варіантом ЮІА. Тривалість хвороби та лікування впливали на ЯЖ та емоційний стан, особливо на першому році (ЯЖ=62,5±3,8 бала за останній місяць). Кореляційні зв'язки між показниками MADRS та емоційним станом за PedsQL були непрямими та сильними як за останній тиждень, так і за останній місяць (r=-0,821; r=-0,784; р≤0,05). MADRS та загальні показники PedsQL мали також непрямі, середньої сили кореляційні зв'язки за досліджувані періоди (r=-0,558; r=-0,528; р≤0,05). Висновки. У дітей з ЮІА на початку хвороби спостерігається зниження показників ЯЖ, у тому числі емоційної складової, залежно від варіанта перебігу ЮІА, що передбачає формування в частини з них емоційних депресивних розладів. Для дітей з поліартритом перший рік захворювання є найбільш уразливим, а для дітей з увеїт-асоційованим артритом - збільшення тривалості захворювання посилює симптоми порушень емоційного стану. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків, дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.