تأثیر تمرینات منتخب حس عمقی بر درد و زاویه بازسازی مفصل زانو در دختران بالغ و نابالغ دارای شلی مفصلی - سحر نظری; امیر لطافت کار (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2018)
مقدمه و اهداف دوران بلوغ دوران تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی است که باعث کاهش حس عمقی در زنان می‌شود و اثرات حاصل از تغییرات این دوران در زنان دارای شلی مفصلی بیشتر از زنان سالم میباشد، از آنجا که تاکنون تاثیر تمرینات حس عمقی در اثرگذاری قبل و پس از بلوغ در زنان دارای شلی مفصل مشخص نشده است؛ لذا در تحقیق حاضر به بررسی اثر این تمرینات بر درد و زاویه بازسازی مفصل زانو در زنان بالغ و نابالغ دارای شلیمفصلی پرداخته میشود. مواد و روش ها در مطالعه حاضر 28 دختر 8 تا 16 سال به صورت تصادفی انتخاب و به دو گروه بالغ و نابالغ تقسیم شدهاند. این تحقیق به صورت پیش و پسآزمون بوده؛ به طوری که آزمودنیها، پس از ارزیابی ابتدایی و انتهایی درد و حس عمقی به وسیله مقیاس آنالوگ بصری و فتوگرامتری مورد ارزیابی قرار گرفتند. دوره تمرینات حس عمقی 8 هفته بوده که تحت نظر کارشناس تربیت بدنی انجام شد، در این مطالعه از آزمونهای آماری کلموگراف-اسمیرنوف، آزمون t زوجی و t مستقل برای تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد. یافته ها یافتهها نشان داد که در مقایسه با قبل از شروع تمرینات، هشت هفته تمرینات حس عمقی تغییرات معناداری در درد (001/0=پیش از بلوغP، 001/0=پس از بلوغP) و حس عمقی (001/0=پیش از بلوغP، 001/0=پس از بلوغP) در زنان 8 تا 16 سال دارای شلی مفصل ایجاد کرده است. نتایج آزمون آماری نشان داد که متغیر درد در گروه قبل از بلوغ، از پیشآزمون (89/0±78/5) به پسآزمون (74/0±64/1) تغییر کرد، در همین گروه متغیر حس عمقی از پیشآزمون (66/0±85/4) به پسآزمون (86/0±85/1) تغییر یافت که این نتایج از لحاظ آماری معنادار میباشد. نتایج آزمون آماری در گروه پس از بلوغ در متغیر درد از پیشآزمون (33/1±35/5) به پسآزمون (18/1±78/2) تغییر کرد، در همین گروه متغیر حس عمقی از پیشآزمون (91/0±71/4) به پسآزمون (00/1±35/2) تغییر یافت که این نتایج نیز از لحاظ آماری معنادار میباشد و میزان تاثیرگذاری تمرینات بر روی گروه پیش از بلوغ بیشتر از گروه پس از بلوغ است. نتیجه گیری به نظر می‌رسد که تمرینات حس عمقی باعث کاهش درد و بهبود حس عمقی در زنان دارای شلی مفصلی شد و برتری اثرگذاری تمرینات با گروه نابالغ میباشد. با توجه به تاثیر تمرینات حس عمقی در دوران قبل از بلوغ، توصیه میشود با در نظر گرفتن احتیاطهای مربوطه از تمرینات مذکور در دورههای قبل از بلوغ استفاده شود تا از عوارضی که در آینده ممکن است برای این افراد ایجاد شود، جلوگیری شود.