РАННЯ РЕАБІЛІТАЦІЯ КРИТИЧНОЇ ІШЕМІЇ ЯЄЧКА У ДІТЕЙ З ЙОГО ГОСТРИМ ПЕРЕКРУТОМ - М. Веселий; С. Веселий (Bukovynian State Medical University, 2021)
Резюме. Вступ. Гострий перекрут яєчка - ургентний стан, який характеризується провертанням та скручуванням сім'яного канатика разом із судинами, що знаходяться у ньому навколо вертикальної або горизонтальної осі. Виникнення цього стану призводить до ішемізації яєчка, та у разі відсутності своєчасної медичної допомоги - до втрати органу. У разі виконання операції у терміни 6-12 годин шанс дитини на повне одужання зменшується до 70 %. Строк від 12 годин до 24 годин залишає лише 20 % шансу на збереження статевої гонади. Після 24 годин після початку захворювання шансу на збереження життєздатності органу майже немає. Мета дослідження - оптимізація ранньої реабілітації критичної ішемії яєчка у дітей з його гострим перекрутом. Матеріал та методи дослідження. За період з 2010 р. по 2021 р. спостерігали та лікували 54 дитини, хворих на перекрут яєчка. У перші 6 годин від початку захворювання до стаціонару поступило 8 дітей, у строк 6,1-12 годин до лікарні звернулося 8 пацієнтів, у період 12,1-16 годин - 11 хворих, у термін 16,1-24 години - 16 хворих, та 11 пацієнтів - у строк понад 24 години. Усі хворі з перекрутом яєчка поступали до стаціонару в ургентному порядку, загальний стан їх оцінювався як "середньої тяжкості", час до оперативного втручання було обмежено (до 1 години з моменту госпіталізації). Тому обстеження пацієнтів було мінімізовано загальним аналізом крові, загальним аналізом сечі (83,3 %), визначенням групи крові та Rh-фактора, вимірюванням артеріального тиску. Яєчко було верифіковане як життєздатне у 12 дітей (22,2 %). У 22 хворих (40,8 %) був діагностований некроз яєчка, їм була виконана орхофунікулектомія. У 20 хлопців (37 %) було діагностовано критичну ішемію враженого яєчка. Усіх хворих було прооперовано. В усіх випадках операцію починали не пізніше за годину з моменту госпіталізації. Крізь паховий доступ операція була проведена 45 дітям (83,3 %) та у 9 хворих (16,7 %) використовували трансскротальний доступ. У випадках життєздатного яєчка виконували деторсію гонади та орхіопексію. Усі діти, яким виконали органовидаляючу операцію за рахунок некрозу яєчка, поступили до стаціонару у термін пізніше 16 годин з початку захворювання. Усім хлопцям з критичною ішемією яєчка під час операції проводили реабілітаційні заходи. Результати дослідження. Серед дітей з критичною ішемією яєчка повне одужання спостерігали у 10 пацієнтів (52,6 %). Діти, які поступили до стаціонару у термін 6-12 годин від початку захворювання були виписані з відділення на 5-7 добу після операції. У двох дітей (10,5 %) з цієї групи пацієнтів у подальшому спостерігався аутоліз яєчка. Серед дітей, які звернулися за допомогою від 12 до 16 годин після початку захворювання, повне одужання відмічалося у 2 пацієнтів (10,5 %). Аутоліз яєчка у післяопераційному періоді спостерігали у 5 хворих (26,3 %). Висновки. 1. Критична ішемія яєчка за його  гострим перекрутом спостерігається у 35,2 % дітей. 2. Ранні реабілітаційні заходи у дітей з критичною ішемією яєчка за його гострим перекрутом включають сукупність консервативних та операційних підходів, які виконують у передопераційному, інтраопераційному та ранньому післяопераційному періоді. 3. Своєчасне та повноцінне виконання реабілітаційних заходів дозволяє покращити результати оперативного лікування та зберегти уражене яєчко з критичною ішемією у 50% пацієнтів.