Ukraińskie dzieci w polskich szkołach i przedszkolach - wyzwania edukacyjne - Agata Kolasa-Skiba; Agnieszka Szkoła (The Bronislaw Markiewicz State Higher School of Technology and Economics in Jaroslaw, 2023)
Ze względu na ciągły napływ ludności z Ukrainy do Polski i związane z tym przyjmowanie ukraińskich dzieci do polskich szkół i placówek, Ministerstwo Edukacji i Nauki ciągle zbiera informacje dotyczące działań, jakie powinni podejmować rodzice, nauczyciele i dyrektorzy, by udzielać odpowiedniego wsparcia dzieciom przybywającym z terenów ogarniętych wojną. Kształcenie i wychowanie dzieci i młodzieży z Ukrainy zorganizowane jest na podstawie przepisów ustawy z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa, która reguluje szczególne zasady zalegalizowania ich pobytu oraz określa uprawnienia, które przysługują uchodźcom.