Kilka myśli o irenizmie - Marian Ciszewski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1996)
Artykuł ma na celu wyjaśnienie pojęcia irenizmu, które czasami zmienia się w języku potocznym z innymi wyrazami, np. z "synkretyzmem" lub w niektórych przypadkach także z "ekumenizmem". Autor jako pierwszy wyjaśnia etymologię irenizmu. Następnie pokazuje filozoficzne synonimy irenizmu i mówi o irenizmie teologicznym (jako programie i metodzie). Tutaj również pokazuje różnych przedstawicieli, oraz różnych opinii i okoliczności. Następnie następuje polski wkład w tej sprawie pole. Na koniec autor dokonuje refleksji nad irenizmem jako kategorią interpretacyjną i zwraca na to uwagę możliwość stosowania irenizmu, m.in. w interpretacji fresku Rafaele "Szkoła ateńska".