İlköğretim İkinci Kademe Öğrencileri Sosyal Sermaye Ölçeği Adaptasyon Çalışması - Faik Ardahan; Melek Ezici (Sakarya University, 2014)
Bu çalışmanın amacı Huang (2008) tarafından geliştirilen ilköğretim ikinci kademe öğrencileri Sosyal Sermaye değerini belirlemek için kullanılan İlköğretim Öğrencileri Sosyal Sermaye Ölçeğinin Türk toplumu için adaptasyonunu yapmak, geçerliliğini ve güvenirliliğini tespit etmektir. Çalışmanın örneklem gurubu Antalya'da bulunan devlet ve özel beş farklı ilköğretim okulunun sekizinci sınıfında okuyan toplam 325 gönüllü olarak çalışmaya dahil olmuş öğrenciden oluşmaktadır. Orijinali 18 madde ve dört alt guruptan oluşan İlköğretim Öğrencileri Sosyal Sermaye Ölçeğine açıklayıcı faktör analizi yapılmış ve 18 madde dört faktörde gruplanmıştır. Ölçeğin; Kaiser-Mayer- Olkin Örneklem Yeterlilik değeri 0.864, Bartlett Küresellik testi p<0.05, Cronbach's Alpha değeri 0.873, toplam açıklanan varyans %58,90 olarak bulunmuştur. Bu değerler ölçeğin istatistiki olarak yeterli geçerlilikte ve güvenirlilikte olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar ve bulgular esas alındığında İlköğretim İkinci Kademe Öğrencileri Sosyal Sermaye Ölçeğinin Türk popülasyonu için geçerli ve güvenilir bir ölçek olarak kabul edilebileceğini söylemek mümkündür.