ДЕСТРУКТИВНІ ПНЕВМОНІЇ У НОВОНАРОДЖЕНИХ З ХІРУРГІЧНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ - A. Lossev; I. Dilanyan; D. Samofalov; N. Sivolap; E. Losseva (Bukovynian State Medical University, 2017)
Вступ. Необхідність виработки новоїтактики лікування новонароджених з ДП пов'язана з широким використанням нових антибіотиків, зміною бактеріальної флори, високою виживаємістю новонароджених з малим терміном гестації та вагою, довготривалим перебування в умовах реанімаційних відділень на ШВЛ, збільшенням числа внутрішньолікарнянно інфікованих хворих. Мета і завдання дослідження. Мета і завдання дослідження - провести аналіз причин деструктивних пневмоній у новонароджених, оперованих з приводу різних хірургічних захворювань, уточнити патогенез і виявити особливості клінічного перебігу у оперованих хворих, а також, запропонувати обгрунтовану раціональну терапію. Матеріали та методи: наведений аналіз лікування 19 (10,9%) новонароджених з хірургічною патологією, в яких розвинулась ДП, у 6 вона виявлена при аутопсии. Результати та обговорення: основним пусковим механізмом розвитку ДП у новонароджених є послідовний та паралельний вплив внутрішньоутробної та внутрішньолікарняної інфекції та гіпоксії. Описаний підхід в клініко-інструментальній оцінці стану дитини для раннього виявлення легеневих та плевральних ускладнень. Запропоноване комплексне лікування ДП у новонароджених, яке включає медикаментозну терапію, респираторну підтримку та хірургічні методи лікування. Виводи: основною формою ДП у новонароджених є множинна дрібновогнищева деструкція легенової тканини з рецидивуючими плевральними ускладненнями; важливим для встановлення діагноза є характерна динаміка кліничних даних, рентгенологичне дослідження, КТ; основою лікування ДП є етиотропна антибактериальна терапія, комплексне лікування дихальної недостатності, синдрома витоку повітря; пункції та дренування плевральній порожнини застосовуються при розвитку легенево-плевральних ускладнень.