Masculinity and the social violence against women - Hussein Bougsiaa (Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2014)
Men's violence against women and persons of lesbian, gay, bisexual, and transgender (LGBT) identity is a phenomenon that is rarely discussed in the mainstream media except in its Most horrendous and sensational forms. Even rarer is a discussion of a culture of mascul- inity in U.S. society for example that condones and in large part perpetuates men's violence against women and LGBT persons. In the media, men's violence is invisible or assumed as "natural" and thus inevitable. While the media's debate on masculinities and violence has been relatively silent or superficial, the scholarly debate on men's violence is vibrant, and a growing men's movement is challenging misogynistic discourses and violent aspects of masculine cultures. Korekta językowa: Anna Moroz-Darska Modernizacja działania Czasopisma oraz tłumaczenia na język angielski artykułów Ars Educandi na lata 2012-2017 zostały sfinansowane ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z zadania Działalności Upowszechniającej Naukę (DUN). Zadanie: Wdrożenie modułu redakcyjnego na platformie Uniwersyteckich Czasopism Naukowych - systemu wspomagającego redagowanie i zarządzanie czasopismem naukowym Ars Educandi sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę. Zadanie: Stworzenie nowoczesnej wersji on-line czasopisma Ars Educandi przez wdrożenie modułu publikacyjnego na platformie Uniwersyteckich Czasopism Naukowych oraz obsługę międzynarodowych baz indeksacyjnych sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę. Zadanie: Przygotowanie anglojęzycznej wersji ostatnich 6 roczników (2012-2017) czasopisma naukowego Ars Educandi i ich wydanie w wersji online sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę.