Sebevýchova vychovatele v procesu výchovy mládeže k hodnotám - Ludmila Bartůšková (Paidagogos - Society For Philosophy, Theory and Praxis of Education, 2013)
Povolání pedagoga - učitele a vychovatele - patří mezi náročná povolání. Tato náročnost je dána mj. tím, že podstatným "pracovním nástrojem" pedagoga je jeho osobnost. Z toho plyne nutnost komplexně pečovat o "tento nástroj" - nejen proto, aby výsledky práce byly co "nejefektivnější" a aby tímto nástrojem neškodil těm, kdo jsou mu svěřeni, ale hlavně proto, že nedbání zásad psychohygieny, nedostatečná sebereflexe a práce na sobě vedou nejen k nemožnosti vykonávat dobře toto povolání, ale v těžších případech až ke stavu psychické a fyzické vyčerpanosti, k syndromu vyhoření, jehož překonání vyžaduje mnoho energie a bohužel toto úsilí nemusí být vždy zakončeno úspěchem. Z hlediska vynaložené energie s ohledem na kvalitu života pedagoga a jeho okolí je proto nezbytné se zaměřit na prevenci tohoto nežádoucího stavu.