FENOMENE AUTOIMUNE DE OVERLAP ÎN HEPATITELE CRONICE ALE COPILULUI - Daniela Păcurar; Gabriela Leşanu; Cristina Becheanu; Raluca Vlad; Dumitru Orăşeanu (Amaltea Medical Publishing House, 2012)
Pacienţii cu hepatopatii cronice pot prezenta fenomene imunologice serologice sau chiar un veritabil sindrom de overlap. Aceste sindroame prezintă caractere comune biochimice şi histopatologice pentru cel puţin două dintre afecţiunile autoimune hepatice sau pentru o afecţiune autoimună hepatică şi o altă afecţiune hepatică cronică nonimună (infecţie hepatică VHC, VHB, boala Wilson, steatoza hepatică non-alcoolică). Evoluţia hepatitelor autoimune sau sindroamelor de overlap este adesea către ciroză şi insufi cienţă hepatică fără terapie adecvată. Criteriile de diagnostic, scorurile de prognostic sau factorii de predicţie pentru apariţia sindroamelor de overlap nu sunt încă pe deplin stabilite. Fenomene de overlap serologic sunt descrise, şi în alte afecţiuni hepatice în afara celor imune recunoscute. În infecţia cronică cu virus hepatitic C pot fi identifi cate mai multe tipuri de reacţii imunologice. În steatoza hepatică nonalcoolică prevalenţa crescută a autoanticorpilor sugerează prezenţa fenomenului imun precum şi posibilitatea folosirii acestora ca factori de predicţie pentru severitate. Tratamentul medical al fenomenelor autoimune, dar şi al bolii de bază conduce la o terapie personalizată ca asociere terapeutică, doze, durată.