Ticari olarak satılan diş macunlarının antimikrobiyal etkinliğinin in vitro çalışması - Deniz Akçayöz; Ege Su Çağlar; Ayşe Deniz Ertosun; Ezgi Sümer; Mustafa Taşdemir; J. Sedef Göçmen (Ankara University, 2013)
Diş çürüğü, diş plağında Streptococcus mutans, Lactobacillus spp. gibi mikroorganizmaların sayıca artmasıyla oluşur. Bu bakteriler karbonhidratları çok hızlı bir şekilde parçalayarak asit oluştururlar. Bu nedenle çürük önleyici girişimlerin amaçlarından biri de bu asit oluşumunu engellemektir. Candida albicans da ağızda aftöz lezyonlar yapmakta ayrıca diş protezi olanlarda sık enfeksiyona neden olabilmektedir. Diş çürüğü ve periodontal problem de neden bakteri yani dental plaktır, çözüm diş fırçalamak yani ağız hijyenidir. Bu nedenle bu çalışmada farklı marka ve içerikte diş macunlarının bu bakteriler üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Test edilecek diş macunlarını belirlemek için Başkent Üniversitesi öğrencileri arasından rasgele seçilen 169 kişiye anket uygulanmıştır. Anket sonuçlarına göre seçilen onüç ticari olarak satılan diş macununun in vitro olarak Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus, Candida albicans üzerindeki antimikrobiyal etkinlikleri karşılaştırılmalı olarak agar well difüzyon yöntemi kullanılarak olarak incelenmiştir. 13 diş macunu tercih edilme sayısından bağımsız olarak rastgele numaralandırılmıştır. Pozitif kontrol olarak klorheksidin gargara, negatif kontrol olarak boş kuyucuk kullanılmiştır. Antibiyogram yapılırken önerilen şekilde bakteri sulandırımları hazırlanmış, bu karışımlar eküvyonla, hazırlanan Koyun kanlı ve kansız Müeller Hinton besiyerlerine inoküle edilmiştir. Kuyucuklar açılmış ve test edilen diş macunları kuyucuklara her biri için 6 kuyucuk olacak şekilde konulmuştur. Kuyucuklara konan diş macunlarının ağırlıkları tartılmış ve 37° C de 24 saat beklemenin ardından oluşan inhibisyon zon çapları ölçülmüştür. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Zon çapları kontrolle karşılaştırıldıklarında, 2 numaralı diş macunu L.acidophilus ve C.albicans'a 8 numaralı diş macunu S. mutans' a daha az etki yapmıştır. Yüzde etkinlik olarak değerlendirildiğinde mm/g ; hiçbirisi kontrol kadar etkili olmamıştır. Diş macunlarının etkinliği pozitif kontrol grubuna göre düşük bulunmuştur. Buna bağlı olarak diş macunlarının antimikrobiyal etkinliğine fazla anlam yüklememek gerekmektedir. Diş çürüklerine engel olmak için önemli olan dişin mekanik temizliğidir