FACTORII PROTECTIVI AI ABUZULUI SEXUAL DIN COPILĂRIE ASUPRA VIEŢII DE ADULT - Diana CHEIANU-ANDREI; Daniela SÎMBOTEANU (Moldova State University, 2019)
În acest articol sunt prezentate datele unei cercetări axate pe consecinţele abuzului sexual din copilărie asupra vieţii de adult prin cunoaşterea factorilor protectivi. Cercetarea s-a realizat în Republica Moldova şi a avut la bază o abordare metodologică axată pe comprehensiunea şi explicarea comportamentului victimelor abuzului sexual în copilărie care au accesat servicii de consiliere ale psihologilor, psihiatrilor după vârsta de 18 ani. Au fost colectate date primare cu ajutorul metodei anchetei, în bază de chestionar de la 50 de specialişti (48 psihologi şi 2 psihiatri), care oferă servicii de consiliere în instituţii de stat şi private şi s-au realizat 20 de interviuri individuale aprofundate cu specialiştii (19 psihologi şi 1 psihiatru) care au avut în experienţa practică de consiliere cazuri de abuz sexual în copilărie.   PROTECTIVE FACTORS OF SEXUAL ABUSE IN CHILDHOOD UPON THE ADULT LIFE This article presents the data of a research about the consequences of childhood sexual abuse on adult life through the knowledge of protective factors. The research was conducted in the Republic of Moldova and is based on a methodological approach centered on understanding and explaining the behavior of victims of sexual abuse in childhood who have accessed counseling services from psychologists and psychiatrists after the age of 18. Primary data were collected using the survey method, based on a questionnaire of 50 specialists (48 psychologists and 2 psychiatrists) providing counseling services in state and private institutions and 20 individual detailed interviews with specialists (19 psychologists and 1 psychiatrist) who have had practical experience in counseling cases of sexual abuse in childhood.