Історія зародження тренажерних засобів рекреаційно-оздоровчої діяльності - Elena Andrieieva; Anna Hakman; Svitlana Duditska; Igor Nakonechnyi (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2019)
Актуальність теми дослідження. Засобами рекреаційно-оздоровчої діяльності є тренажерні пристрої, інвентар, предмети, все фізичні вправи, ігри, естафети - все це пов'язано з розвагою. Основна мета рекреаційно-оздоровчої діяльності за допомогою тренажерних засобів, предметів та інвентарю є організація дозвіллєвої діяльності в інтересах зміцнення і збереження здоров'я, а не досягнення максимальних результатів в рухової діяльності. Саме вивчення історії створення та розповсюдження тренажерів у рекреаційно-оздоровчої діяльності дозволить визначити особливості їх функціонування для різних груп населення. Мета дослідження - дослідити історію зародження тренажерних засобів рекреаційно-оздоровчої діяльності. Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети дослідження використовували історичний підхід. У межах історичного підходу активно застосовували порівняльно-історичний метод, який уключав два види: порівняльно-типологічний метод, та порівняльно-історичний. Теоретичний аналіз та узагальнення літературних джерел проводили задля дослідження історичних аспектів розвитку тренажерних засобів у рекреаційно-оздоровчій діяльності. Результати дослідження. У ході дослідження визначено основи зародження тренажерів у античні часи. Проаналізовано зародження та масове розповсюдження тренажерів у другій половині ХІХ століття. Визначено, що фундаментатором сучасних тренажерних засобів рекреаційно-оздоровчої діяльності став шведський лікар Густав Вільгельм Зандер (1835−1920), який здійснив справжній прорив у сфері оздоровлення людей за допомогою тренажерних пристроїв. Висновки. Винахід тренажерів має історичний характер, так як інтерес до здорового і сильного тіла був з давніх часів. Особливу увагу рекреаційно-оздоровчому обладнанню зростає з кожним днем, тому що кількість людей що бажає бути здоровим та гарним зростає. З появою нових технологій виробництва, матеріалів, нових розробок в конструкціях і можна досягти величезного успіху в сфері оздоровлення людей.