COVID-19 Enfeksiyonunun Hemşirelik Öğrencileri Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi - Esin Danç; Dilek Aygin; Aysel Gül (Sakarya University, 2022)
Amaç: Çalışma hemşirelik öğrencilerinde COVID-19 enfeksiyonunun etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı.Yöntem: Çalışma, 307 hemşirelik öğrencisi ile tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından literatür bilgileri doğrultusunda hazırlanmış çevrimiçi anket formu ile toplandı. Verilerin analizinde yüzde, ortalama, standart sapma, Kolmogorov-Smirnov testi, Ki kare testi ve Mann Witney U testi kullanıldı.Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin büyük bir çoğunluğunu (%86,6) kadınlar oluşturdu. Katılımcıların yarısından fazlasının (%72,3) sabit bir aile gelirine sahip olmadığı, önemli bir kısmının herhangi bir işte çalışmadığı (%91,2) ve ailesi ile birlikte yaşamaya (%94,1) devam ettiği belirlendi.Çalışmada kadın öğrencilerin COVID-19 pandemisi ve sürecine ilişkin yaşadıkları stres ve kaygı düzeyleri daha yüksek bulundu (p lt;0.05). Pandemi sürecinde hastaneye gitmek zorunda kalan öğrencilerin yarısından fazlasının (%62,2) endişe ve korku yaşadığı belirlendi. Öğrencilerin büyük bir kısmının (%68,4), uzaktan eğitim sürecini etkin ve yeterli bulmadığı görüldü. Bu sonuçta sıklıkla sırasıyla "göz teması olmaması, öğrenmede güçlük (%36,7)", "uygulama gerektiren konularda mesleki becerilerin yapılamaması (%18,6)" ve "kişisel ya da teknik sorunlar (%12,4)" gibi durumların etkili olduğu tespit edildi. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun (%69,1) teorik derslere katılımında azalma olduğu anlaşıldı. Hemşirelik mesleğine severek başlayanların pandemi sürecinde hemşirelik mesleğini bırakmayı düşünme oranlarının anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptandı (p lt;0.05).Sonuç: COVID-19 pandemisinin, öğrencileri sosyal hayat, eğitim ve hemşirelik mesleği boyutunda önemli ölçüde etkilediği ve büyük bir kısmının stres ve anksiyete yaşadığı görülmektedir. Öğrencilerin hastalığın toplumsal süreçleri ve uzaktan eğitim yöntemlerine ilişkin bilgilendirilmeleri önerilmektedir.