ارتباط برخی عوامل نوزادی و مادری طی بارداری‌های قبلی با کم وزنی بدو تولد در ایران: یک مطالعه مرور سیستماتیک و فراتحلیل - سلمان دلیری; آرزو کریمی; کوروش سایه‌میری; جعفر بازیار; فاطمه سایه‌میری (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: تولد نوزاد کم وزن یکی از مهم‌ترین پیامدهای نامطلوب بارداری و از جدی‌ترین مشکلات بهداشتی در جهان است. اگرچه عوامل خطر متعددی برای آن ذکر شده است، اما برخی مشکلات در بارداری‌های قبلی می‌تواند به عنوان عامل مستعد‌کننده تولد نوزاد کم وزن در نظر گرفته شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط عوامل مادری و نوزادی طی بارداری‌های قبلی با کم وزنی بدو تولد به روش مرور سیستماتیک و فراتحلیل در ایران، انجام شد. روش‌کار: در این مطالعه مرور سیستماتیک و فراتحلیل اطلاعات در مورد ارتباط بین عوامل مادری و نوزادی طی بارداری‌های قبلی با کم‌وزنی بدو تولددر کشور ایران در تمام مقالات منتشر شده از ابتدای سال 1375 تا پایان سال ۱۳۹۴ با جستجو در پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر Scopus، PubMed، ISI، Magiran، Irandoc، SID، web of science، Medline، Science Direct و google scholar با استفاده از کلمات‌کلیدی و ترکیبات آن‌ها، توسط دو پژوهشگر آموزش‌دیده به طور مستقل استخراج شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون‌های مدل اثرات تصادفی و ثابت در فراتحلیل، جهت برآورد تورش انتشار از نمودار قیفی و بررسی ناهمگنی مطالعات از آزمون کوکران توسط نرم‌افزار‌های آماریSTATA  (نسخه 1/11) و SPSS (نسخه 16) انجام شد. 05/0>p معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: در جستجوی اولیه از 82 مقاله، ۲۱ مقاله وارد مطالعه شدند. بین سابقه سقط، سابقه تولد نوزاد کم وزن، بارداری ناخواسته، تعداد بارداری و تعداد زایمان مادر با تولد نوزاد کم وزن ارتباط معنی‌داری وجود داشت. سابقه تولد نوزاد کم وزن طی بارداری‌های قبلی با 68/2OR: (39/3-12/2 :95%CI) بیش‌ترین و تعداد زایمان مادر با 12/1:OR (34/1-94/0 :95%CI) کمترین ارتباط را با تولد نوزادان کم وزن داشتند. نتیجه‌گیری: با توجه به ارتباط بین سابقه سقط، سابقه تولد نوزاد کم وزن، بارداری ناخواسته، تعداد بارداری و تعداد زایمان مادر با تولد نوزاد کم وزن، مسئولین بهداشتی و درمانی می‌توانند با توجه بیشتر به مادران در معرض خطر و انجام اقدامات مناسب، از تولد نوزادان کم وزن پیشگیری کنند.