Історико-філософський аспект визначення поняття саморозвитку особистості - Вікторія Анатоліївна Терещук (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Розглянуто проблему саморозвитку особистості в її історико-філософському аспекті. Охарактеризовано основні історичні етапи, а також проаналізовано праці вчених різних епох, присвячені проблемі саморозвитку особистості. Виділено тенденції дослідження проблеми особистісного саморозвитку людини на кожному історичному етапі. Визначено, що велике значення для саморозвитку особистості мають такі процеси, як самопізнання, самосвідомість, пізнавальна активність, самоаналіз, саморефлексія, самовизначення.