Wpływ dymu tytoniowego na skórę - Bożena Chodynicka; Iwona Flisiak; Justyna Sałata-Nowak (Termedia Publishing House, 2010)
Palenie tytoniu jest uznawane za jeden z ważniejszych czynnikówwpływających negatywnie na stan skóry, błon śluzowych i uzębienia.Dym tytoniowy zawiera oprócz nikotyny szereg toksycznych substancji,w tym wiele karcynogennych. Dotychczas udokumentowanozwiązek palenia z upośledzonym gojeniem się ran, przyspieszonym starzeniemsię skóry, łuszczycą zwyczajną, łuszczycą krostkową dłonii stóp, rakami skóry i błon śluzowych, ropniami mnogimi pach, brodawkaminarządów płciowych, chorobą Buergera. Wpływ dymu tytoniowegona wystąpienie i przebieg trądziku, wyprysku rąk i czerniakazłośliwego pozostaje nadal tematem dyskusji. Jednakże dym tytoniowymoże mieć korzystny wpływ na przebieg niektórych chorób, takich jakpiodermia zgorzelinowa, pęcherzyca zwykła, choroba Behçeta, czerniakdystalny, opryszczka wargowa i mięsak Kaposiego u pacjentów z AIDS.