Deneysel periodontitis oluşturulmuş diyabetik sıçanlarda α-tokoferol'ün alveoler kemik kaybı üzerine etkileri - Mükerrem Hatipoglu; Mustafa Cihat Avunduk; Nilgün Özlem Alptekin (Cumhuriyet University, 2014)
ÖZETAmaç: Birçok deneysel ve klinik çalışmada diyabetin periodonsiyum üzerinde yaptığı değişiklikler değerlendirilirken bunun yanında periodontitisin diyabet durumuna etkiside araştırılmıştır. Bu araştırmanın amacı, deneysel periodontitis ve streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulan/oluşturulmayan sıçanlarda a-tokoferol uygulamasının alveoler kemik kaybı üzerindeki etkilerini araştırmaktır.Gereç ve Yöntemler:Çalışmaya kırk adet erkek Sprague Dawley sıçana dahil edildi ve anestezi uygulandıktan sonra mandibular sağ birinci molar dişlere subgingival olarak 3/0 ipek sütur bağlandı. Bu hayvanlar, sağlıklı grup (Grup I) ve tek seferde 50 mg/kg STZ enjekte edilen diyabetik grup (Grup II) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bu gruplarda serum fizyolojik (Grup IA, Grup IIA) ve a-tokoferol (40mg/kg/gün) enjekte edilen alt gruplara (Grup IB, Grup IIB) ayrıldı. Ligatür bağlandıktan 3 hafta sonra sıçanlar kurban edildi ve dokular histometrik ölçümler için nötral tamponlanmış %10'luk formaldehit solüsyonunda sabitlendi. Alveoler kemik kaybı (AKK), görüntü analiz programı kullanılarak analiz edildi. İstatistiksel kıyaslamalar için iki-yönlü varyans analizi, kullanıldı p<0.05 anlamlılık düzeyi kabul edildi.Bulgular: Histometrik incelemeden sonra veriler değerlendirildi ve istatistiksel olarak gruplar arasında AKK düzeyleri farklı bulunmadı (p>0.05).Sonuçlar: Verilerin değerlendirilmesi sonucunda a-tokoferol uygulamasının deneysel periodontitisli STZ ile diyabet oluşturulmuş/oluşturulmamış sıçanlarda AKK üzerinde bir etki oluşturmadığı gösterildi.Anahtar kelimeler: Diyabet, a-tokoferol, AKK, deneysel periodontitis.SUMMARYBackground: A variety of clinical and experimental studies investigated the influence of diabetes on the periodontium, as well as the impact of periodontitis on diabetes status. The aim of this study was to investigate the effects of a-tocopherol on alveolar bone loss in rats with experimental periodontitis with/without streptozotocin (STZ)-induced diabetes.Methods: Forty male Sprague Dawley rats were included in the study and after anesthesia 3/0 silk sutures were placed at the subgingival level of the mandibular right first molars. These animals were divided into two groups: Healty group (Group I) and diabetic group by single injection of 50 mg/kg STZ(Group II). These groups divided into two subgroups; twenty rats were saline group (Group IA, Group IIA) and other twenty rats (Group IB, Group IIB) were a-tocopherol(40mg/kg/day) group. After 3 weeks, all rats were sacrified and the tissues were fixed using neutral buffered 10% formaldehyde solution for histometrical investigation. Alveolar bone loss (ABL), were analyzed by using image analysis program. Statistical comparisons were performed by using two-way analysis of variance with significance set at p<0.05.Results: Data were evaluated after the histometrical examination and there were no statistically significant differences in ABL between the study groups (p>0.05). Conclusion: Analysis of these data demonstrated that a-tocopherol treatment was not affected the ABL of rats with experimental periodontitis with/without STZ-induced diabetes.Key Words: Diabetes, a-tocopherol, ABL, experimental periodontitis.