تکرارپذیری روش تصویربرداری اولترا سونوگرافی در ارزیابی ابعاد عضله مولتی فیدوس گردن حین انقباض ایزومتریک کلیه عضلات گردن - سمیه امیری آریمی; اصغر رضاسلطانی; سیدیعقوب سخایی; سید مهدی طباطبایی; مینو خلخالی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه و اهداف عضله مولتی فیدوس یکی از عضلات ثبات دهنده مهم ستون فقرات محسوب می شود. در افراد مبتلا به گردن درد مزمن، ضعف و آتروفی این گروه عضلانی گزارش شده است. اولتراسونوگرافی تکنیکی غیرتهاجمی و در دسترس است که به صورت گسترده ای جهت بررسی این تغییرات و ثبت ابعاد عضلات، استفاده شده است. این مطالعه با هدف بررسی تکرارپذیری روش اولتراسونوگرافی در ارزیابی ابعاد عضله مولتی فیدوس گردن حین انقباض ایزومتریک کلیه عضلات گردن انجام شده است. مواد و روش ها 10 آزمودنی (5 زن مبتلا به گردن درد مزمن و 5 زن سالم) در این مطالعه شرکت نمودند. ابعاد عضله مولتی فیدوس در سطح مهره چهارم گردن اندازه گیری شد. تصویربرداری از عضله مولتی فیدوس گردنی توسط یک آزمونگر به فاصله یک هفته در سه وضعیت استراحت، 50 و 100 درصد حداکثر قدرت ایزومتریک عضلات گردن صورت گرفت. ابعاد عضله مولتی فیدوس گردن شامل قطر قدامی خلفی، قطر طرفی، سطح مقطع و شکل عضله اندازه گیری و ثبت شد. سپس ICC، SEM و MDC محاسبه و مورد آنالیز آماری قرار گرفت. یافته ها: تکرارپذیری بین روز برای حداکثر قدرت ایزومتریک عضلات گردن و ابعاد عضله مولتی فیدوس در وضعیت های استراحت، 50 و 100 درصد حداکثر قدرت ایزومتریک عضلات گردن در هر دو گروه، بین خوب تا عالی بود (99/0-75/0=ICC). یافته ها تکرارپذیری بین روز برای حداکثر قدرت ایزومتریک عضلات گردن و ابعاد عضله مولتی فیدوس در وضعیت های استراحت، 50 و 100 درصد حداکثر قدرت ایزومتریک عضلات گردن در هر دو گروه، بین خوب تا عالی بود (99/0-75/0=ICC). نتیجه گیری نتایج این مطالعه نشان داد که روش تصویربرداری اولتراسونوگرافی در بررسی ابعاد عضله مولتی فیدوس گردن حین انقباضات ایزومتریک عضلات گردن در سطح مهره چهارم گردنی در افراد مبتلا به گردن درد مزمن و سالم، روشی پایا و تکرارپذیر است.