اداره فعال مرحله سوم زایمان طبیعی با استفاده از دکستروز 10%: کارآزمایی بالینی - ملیحه اکبری; حمید تقی‌نژاد; نازنین رضایی; سارا ضیاغم; زینب سهرابی (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: خونریزی پس از زایمان از مهم‌ترین عوارض زایمانی است. اداره فعال مرحله سوم زایمان خطر خونریزی پس از زایمان را کاهش می‌دهد، لذا مطالعه حاضر با هدف تأثیر دکستروز بر طول مرحله سوم زایمان انجام شد. روش‌کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 92-1391 بر روی 120 زن باردار مراجعه کننده به زایشگاه بیمارستان شهید مصطفی خمینی شهر ایلام انجام شد. افراد به روش نمونه‌گیری آسان انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه دکستروز و اکسی توسین قرار گرفتند. پس از خروج جنین در گروه دکستروز تزریق آهسته داخل وریدی 200 سی‌سی دکستروز 10% و در گروه اکسی‌توسین از 20 واحد اکسی‌توسین در 1000 میلی‌لیتر سرم رینگر به‌صورت انفوزیون وریدی استفاده شد. سپس طول مرحله سوم زایمان بر حسب دقیقه ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های کای‌اسکوئر و تی مستقل انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: هر دو گروه از نظر ویژگی‌های مادری و نوزادی یکسان بودند. میانگین طول مرحله سوم زایمان در گروه دکستروز (28/1±11/5 دقیقه) به صورت معناداری کمتر از گروه اکسی‌توسین (14/1±86/7 دقیقه) بود (001/0=p). در هیچ یک از دو گروه، موردی از احتباس جفتی یا نیاز به خروج دستی جفت مشاهده نشد. نتیجه‌گیری: اداره فعال مرحله سوم زایمان با تجویز دکستروز 10% به عنوان یک روش غیرتهاجمی می‌تواند طول مرحله سوم زایمان را کاهش دهد.