ŞİZOFRENİDE HASTA VE AİLELERİN YAŞADIĞI GÜÇLÜKLER, PSİKOEĞİTİM VE HEMŞİRELİK - Aysun Babacan Gümüş (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2006)
Șizofreni sadece hastalar için değil, aileler için de çeșitli güçlüklere neden olan bir hastalıktır. Fakat hasta ve ailelerin bu güçlüklerle baș etmede genellikle yeterli bilgi ve donanıma sahip olmadıkları görülmektedir. Șizofreni hastaları ve aileleri duygusal, sosyal, ekonomik birçok sorunla karșılașmakta ve bu sorunlarla baș etmede desteklenmeye, bilgilendirilmeye ve ișbirliğine gereksinim duymaktadır. Ülkemizde șizofreniyle baș etmede hasta ve ailelere yönelik çeșitli psikososyal girișimler uygulanmaktadır. Psikoeğitim bu amaçla geliștirilmiș etkili yöntemlerden biri olarak kabul edilmektedir. Ancak ülkemizde psikoeğitim programlarına rutin klinik uygulamalarda yeterince yer verilmediği ve bu programlarda hemșirelerin yeterince görev almadıkları görülmektedir. Bu amaçla bu yazıda, șizofreni hasta ve ailelerinin yașadıkları güçlükler, bu konuda yapılmıș psikoeğitimsel çalıșmalar ve psikiyatri hemșirelerinin klinik uygulamalarında yararlanabileceği hemșirelik süreci kapsamında psikoeğitim irdelenmiștir