تأثیر ورزش ایروبیک بر نیاز‌های بنیادین روان‌شناختی و بهزیستی روان‌شناختی دختران 12ساله - زهرا پورحسین جعفری; محمدتقی اقدسی; امیر قیامی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2021)
زمینه و هدف: با توجه به افزایش روزافزون سرعت زندگی و مدرن شدن فعالیت‌های روزمره انسان‌ها، انجام فعالیت‌های جسمانی امری ضروری به نظر می‌رسد. درواقع ورزش و فعالیت‌های فیزیکی از مهم‌ترین مؤلفه‌های مؤثر بر تندرستی و بهداشت روانی انسان است. همچنین ارضای نیاز‌های بنیادین روان‌شناختی شرایط لازم برای رشد و بالندگی، انسجام و بهزیستی روان‌شناختی را فراهم می‌کند. هدف از پژوهش حاضر مطالعه‌ تأثیر ورزش ایروبیک بر نیاز‌های روان‌شناختی و بهزیستی دختران دانش‌آموز 12‌ساله در شهر تبریز بود.مواد و روش‌ها: روش اجرای این پژوهش از نوع شبه‌تجربی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر 12‌ساله تبریزی بود. از بین آنان 60 نفر به صورت نمونه‌گیری در‌ دسترس در دو گروه 30 نفره آزمایشی و کنترل انتخاب شدند. شرکت‌کنندگان پرسش‌نامه‌های مقیاس ارضای نیاز‌های روان‌شناختی در ورزش و بهداشت روان‌شناختی ریف را تکمیل کردند. در تحلیل داده‌ها از تحلیل کوواریانس تک‌متغیره و چند‌متغیره در سطح معناداری (0/05=P) با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 24 بهره جسته شد.یافته‌ها: نتایج نشان داد که ورزش ایروبیک به طور معنی‌داری بر افزایش میزان مؤلفه‌های شایستگی، خودمختاری و ارتباط نیازهای بنیادین روان‌شناختی (0/001=P) و همچنین مؤلفه‌های تسلط بر محیط، هدفمندی در زندگی، پذیرش خویشتن (0/001=P) و استقلال (0/018=P) بهزیستی روان‌شناختی دختران نوجوان تأثیر مثبت دارد.نتیجه‌گیری: درمجموع یافته‌ها بیانگر این است که فعالیت بدنی می‌تواند باعث بهبود ارضای نیاز‌های بنیادین روان‌شناختی و بهزیستی روان‌شناختی دختران نوجوان شود. درواقع افرادی که به طور مرتب به اجرای فعالیت‌های ورزشی می‌پردازند، از بهزیستی روان‌شناختی بهتری نسبت به سایر افراد برخوردارند.