Efektywność działań zespołów o najwyższych kompetencjach sportowych podczas Mistrzostw Świata RPA - 2010 - Andrzej Soroka; Dominik DąbrowskI; Joanna Baj-KorpaK; Ewelina Niźnikowska; Filip Korpak; Agata Pocztarska-Dec (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Porównywanie gry najlepszych zespołów w turniejach o najwyższą stawkę pozwala na wskazanie elementów gry, które w największym stopniu wpływają na efektywność gry. Celem pracy było porównanie efektywności wykonania podstawowych elementów gry, jakimi są strzały i podania oraz długości pokonanego dystansu z uwzględnieniem poszczególnych intensywności. Modele odwzorowujące sprawność działania zawodników podczas turnieju MŚ-RPA 2010 opracowano z wykorzystaniem materiału badawczego zebranego w oparciu o system analizy gry Castrol Performance Index. Wykazano istotne zróżnicowanie pomiędzy badanymi zespołami w podaniach piłki. Najefektywniej podania w poszczególnych zasięgach wykonywali zawodnicy zespołu mistrzowskiego Hiszpanie. Wykazano, iż efektywność strzałów nie różnicowała zespołów w zależności od zajętego miejsca w mistrzostwach, także długość pokonanego dystansu i jego poszczególne zakresy intensywnościrównież nie wykazały takiej tendencji