Piotr Tomasz Nowakowski, Modele człowieka propagowane w wybranych czasopismach młodzieżowych. - Marek Marczewski (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Książka zawiera wydrukowany tekst pracy doktorskiej autora, wykonanej w Katedrze Filozofii Wychowania Wydziału Nauk Społecznych KUL, pod kierunkiem prof. Wojciecha Chudego. Dotyczy zagadnienia "norm i wartości moralnych propagowanych w pismach dlamłodzieży"1, które ukazują się w Polsce. Samtemat jest bardzo interesujący, bo podejmowany wielokrotnie podczas spotkań z młodzieżą i rodzicami, ale raczej zjawiskowo niż w sposób naukowy. Autor dopełnia wielość już istniejących opracowań z zakresu czytelnictwa prasy, w których zajmowano się czytelnictwem i funkcją prasy dla dzieci i młodzieży, analizą języka, kreowanego przez czasopisma obrazu świata, systemu wartości, modelu osoby, znaczenia i rozumienia ludzkiej płciowości