Рухові здібності: особливості розвитку сили та силової витривалості у дівчат середнього шкільного віку у 4-х тижневому циклі уроків фізичної культури - V. Yu. Veremeenko (OVS LLC, 2019)
Мета дослідження: розробити технологію програмування розвитку сили та силової витривалості для дівчат середнього шкільного віку у 4-х тижневому циклі уроків фізичної культури. Матеріал і методи. У дослідженні прийняли участь дівчата 6 класу (n = 23), 7 класу (n = 20), 8 класу (n = 27). У роботі використані аналіз й узагальнення даних наукової та методичної літератури, педагогічне тестування та методи математичної статистики обробки результатів дослідження. Матеріали дослідження опрацьовані в програмі статистичного аналізу - IBM SPSS 23. Обчислювались такі параметри: середнє арифметичне значення величини (X); стандартне квадратичне відхилення (s). Оцінка вірогідності різниці статистичних показників проводилась за t-критерієм Стьюдента. Результати. Аналіз результатів дослідження показав, що у дівчат експериментальної групи після використання у 1-6 занятті комбінованого методу розвитку сили відмічається статистично достовірне покращення результатів за комплексом тестів (p < 0,05). Після методу колового тренування (7-12 заняття) у дівчат експериментальної групи також відмічається статистично достовірне покращення результатів за комплексом тестів (p < 0,05). У дівчат 6-8 класів контрольної групи в процесі експерименту за більшістю показників не спостерігається статистично достовірного покращення результатів тестування (p > 0,05). Висновки. У дівчат середнього шкільного віку при використанні комбінованого методу розвитку сили (1-6 заняття) і методу колового тренування (7-12 заняття) у 4-х тижневому циклі уроків фізичної культури спостерігається позитивна динаміка розвитку сили та силової витривалості м'язів плечового поясу, м'язів черева та спини, м'язів ніг.