OBESITY - THE CHRONIC DISEASE OF THE 21ˢᵗ CENTURY - Vasile BOGDAN; Alexandra POP; Petre BARBOŞ (Cluj University Press, 2016)
Obesity is the scourge of humanity. Even if we aspire to a standard of living increasingly higher and more comfortable, this implies a risk to humanity, risking that through ignorance, to lead the human race from destruction. More than half the world's population is overweight and the rate increases from year to year. The number of deaths in one year amounts to 3.4 million people. Those who remain with disabilities rises to 3.9%. Recovery costs are huge. The work aims to present how danger is the obesity and ways to prevent it. Attaining those objectives is a close collaboration between medical sciences, sport sciences, sociology, chemistry sciences. Even if exercise cannot always solve stopping and controlling obesity, it is still the least expensive of known treatments. Obezitatea - boala cronică a secolului XXI. Obezitatea reprezintă flagelul omenirii. Chiar dacă tindem spre un nivel de viață din ce în ce mai ridicat și mai confortabil, aceasta presupune un risc pentru umanitate, riscând ca prin ignoranță, să ducem rasa umană la distrugere. Mai bine de jumătate din populația lumii este supraponderală, iar rata crește de la an la an. Numărul deceselor într-un singur an se ridică la 3,4 milioane de oameni. Cei care rămân cu handicap se ridică la 3,9%. Costurile recuperării sunt uriașe. Lucrarea dorește să prezinte pericol ce îl reprezintă obezitatea și mijloacele de prevenire a acesteia. Atingerea obiectivelor este o colaborare strânsă între științele medicinei, științele sportului, ale sociologiei, ale științelor chimiei. Chiar dacă nu întotdeauna exercițiul fizic poate rezolva stoparea și ținerea sub control a obezității, este, totuși, cea mai puțin costisitoare dintre tratamentele cunoscute. Cuvinte-cheie: obezitate, controlul bolii, factori genetici, sport, copii, sănatate.