دروغ پردازی های امروز، اقدامات غیراخلاقی فردا: یک مدل علّی ارتباط بین منبع کنترل و بی صداقتی تحصیلی با نقش میانجی گری خودپنداشت تحصیلی در دانشجویان پرستاری - کامیار عظیمی; منیجه شهنی ییلاق; مرضیه امینی (Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, 2019)
با وجود ادبیات رو به رشد در رفتار اخلاقی پرستاران، توجه کمی به اهمیت رفتارهای بیصداقتی تحصیلی شده است. ازدیاد این ناسازگاری، مؤسسات آموزش عالی و اعضای هیئت‌علمی را با چالش‌های جدیدی در تضمین نمودن درستکاری تحصیلی مواجه ساخته است. پژوهش حاضر، نقش واسطهگری خودپنداشت تحصیلی را در ارتباط بین منبع کنترل و بی‌صداقتی تحصیلی در قالب یک مدل ساختاری مورد آزمایش قرار داد. این مطالعه بر روی نمونه‌ای از 298 دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز صورت گرفت که روش مدلیابی معادلات ساختاری برای بررسی رابطه بین سازهها به کار گرفته شد. به‌منظور گردآوری اطلاعات از مقیاس‌های منبع کنترل، خودپنداشت تحصیلی و بی‌صداقتی تحصیلی استفاده شد که روایی و اعتبار آنها به روش تحلیل عامل تأییدی و ضریب آلفای کرونباخ مطلوب به دست آمد. نرم‌افزارهای SPSS و AMOS نسخه 22 جهت تجزیه و تحلیل دادهها استفاده گردید. نتایج نشان داد که خودپنداشت تحصیلی به‌طور معنیداری رابطه بین منبع کنترل درونی و بیرونی با بی‌صداقتی تحصیلی را میانجیگری می‌کند. منبع کنترل درونی پیش‌بین مثبت و منبع کنترل بیرونی پیش‌بینی کننده منفی معنیدار خودپنداشت تحصیلی بودند. همچنین، خودپنداشت تحصیلی با کاهش بیصداقتی تحصیلی همراه بود. افزون بر این، اثرات مستقیم منبع کنترل درونی و منبع کنترل بیرونی بر بی‌صداقتی تحصیلی وجود داشت. این یافتهها، مفاهیم کاربردی و تجربی حائز اهمیتی را برای محققان و متخصصانی که به دنبال بررسی و کاهش بی‌صداقتی تحصیلی در محیط‌های تحصیلی و بالینی میان دانشجویان پرستاری هستند، برجسته میسازد.