پیدایش‌ و گسترش‌ خدمات‌ مرجع‌ در کتابخانه‌ها - زاهد بیگدلی‌ (Shahid Chamran University of Ahvaz, 2001)
بخش‌ مرجع‌ در کتابخانه‌هااز مهمترین‌ بخشهاست‌ و خدمات‌ مرجع‌ نمود عینی‌ کلیه‌ تلاشهایی‌ است‌ که‌ در یک‌ کتابخانه‌ به‌ عمل‌ می‌آید. تاریخچه خدمات‌ مرجع‌ به‌ قرنهاپیش‌ می‌رسد، لیکن‌ خدمات‌ مرجع‌ به‌ مفهوم‌ امروزی‌ از اواخر قرن‌ نوزدهم‌ میلادی‌ متداول‌ شد. ارائه مناسب‌ این‌ خدمات‌ علاوه‌ بر مهارتهای‌ فنی‌ و دانش‌، ارتباط‌ فردی‌ صحیح‌ را می‌طلبد. توسعه‌ دانشگاهها و به‌ ویژه‌ تأکید بر امر پژوهش‌ از عوامل‌ شکوفایی‌ خدمات‌ مرجع‌ در امریکا بوده‌ است‌ و کتابداران‌ مرجع‌ را از موقعیت‌ و اعتبار خاصی‌ برخوردار نموده‌ است‌. امروزه‌ با پیدایش‌ تکنولوژی‌ جدید اطلاعاتی‌ این‌ بحث‌ پیش‌ آمده‌ است‌ که‌ کتابداران‌ مرجع‌ چگونه‌ می‌توانند علی‌ رغم‌ ظهور امکانات‌ الکترونیکی‌ جدید که‌ امکان‌ جستجوی‌ اطلاعات‌ توسط‌ کاربر را به‌ طور مستقیم‌ فراهم‌ آورده‌ است‌، موقعیت‌ و پایگاه‌ اجتماعی‌ خویش‌ را حفظ‌ نمایند. مقاله حاضر، ضمن‌ بررسی‌ سیر تاریخی‌ پیدایش‌ و گسترش‌ خدمات‌ مرجع‌ و نشان‌ دادن‌ تأثیر پیشرفتهای‌ اخیر فناوری‌ اطلاعات‌ بر خدمات‌ مرجع‌ پیشنهادهایی‌ در این‌ ارتباط‌ ارائه‌ نموده‌ است‌.