Okul öncesi eğitimde deprem farkındalığı: Deprem benden küçüksün" projesi, Tokat ili örneği - Nuran Tuncer; Şahin Sözen; Şükriye Sakar (Ömer Gökhan Ulum, 2021)
Ülkemiz topraklarının önemli bir bölümü ve nüfusun yaklaşık %95'i yüksek deprem tehlikesi altında bulunmaktadır. Benzer şekilde büyük sanayi merkezlerinin %98'i ve barajların %93'ünün deprem riski altındadır. Ülkemize ait son yüz yıllık deprem kayıtları incelendiğinde, 22 büyük depremin meydana geldiği, bu depremlerde yaklaşık 500 bin binanın hasar gördüğü ve 80 bin insanın, hayatını kaybettiği kayıtlara geçmiştir. Bu çalışmada depremden korunmak amaçlı olarak deprem algısının sağlıklı bir şekilde oluşturulabilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, Tokat İl merkezinde bir okul öncesi eğitim kurumunda eğitimlerine devam eden 3-5 yaş grubunda toplam 40 çocuğun deprem algıları araştırılmış ve etkin korunma yöntemlerine dair Deprem Bilincini Arttırma Programı (DEBAP) kapsamında eğitimler verilmiştir. Ayrıca eğitim kurumunda güvenli okul kapsamında alınması gereken yapısal önlemler çalışmada değerlendirilip uygulanmıştır. DEBAP programından önce ve sonra ön test ve son test olarak Deprem Bilgi Düzeyi Anketi uygulanmıştır. Eğitimcilere, personele ve ailelere AKUT tarafından güvenli yaşam ve ilk yardım eğitim programları ve çocuklara özel olmak üzere AKUT tarafından deprem güvenliği eğitimleri verilmiştir. Yapılan analizlerde eğitimlerin çocukların deprem bilgi düzeylerinde ve farkındalıklarını artırmada etkili olduğu sonucuna varılmıştır.