Hava-toz sistemi ile polisaj amacıyla kullanılan eritritol ve sodyum bikarbonat tozunun süt dişi mine yüzeyleri üzerindeki etkilerinin in-vitro olarak değerlendirilmesi - Merve Kurun Aksoy; Cenkhan Bal (Gazi University, 2024)
AMAÇ: Dental biyofilmin uzaklaştırılması hem çürük riskini ortadan kaldırmak hem de restore edilmiş dişlerin sağlığını idame ettirmek için gereklidir. Bu çalışmanın amacı, süt dişi minesine uygulanan sodyum bikarbonat tozu ile yeni nesil eritritol tozunun minenin yüzey mikrosertliği ve renginde oluşturduğu değişikliklerin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: 40 adet çekilmiş insan süt dişi rastgele olarak kontrol, sodyum bikarbonat, sodyum bikarbonat+eritritol ve eritritol olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. Elde edilen örneklerin yüzey sertliği ve yüzey renklenmeleri işlem öncesi ve sonrasında olacak şekilde değerlendirilmiştir. Verilerin normal dağılım analizi için Shapiro Wilks testi kullanılmış, veri analizleri ise eşleştirilmiş örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık değeri p<0,05 olarak alınmıştır. BULGULAR: Vickers mikrosertlik verilerinin analizine göre, tüm gruplarda, uygulamalar sonrası ölçülen mikrosertlik verilerinin uygulamalar öncesi ölçülen değerlerden istatistiksel olarak anlamlı oranlarda düşük olduğu bulunmuştur (p<0.05). Renk analizinde ise sodyum bikarbonat grubu ile sodyum bikarbonat+eritritol grubunun uygulama öncesi ve sonrası değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (p=0.041). Benzer şekilde, sodyum bikarbonat grubu ile eritritol uygulanan grupların ortalama değerleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür (p=0.000). SONUÇ: Yürütmüş olduğumuz in vitro çalışma, yeni nesil eritritol tozunun daha az partikül büyüklüğüne sahip olması, ağız içi sert ve yumuşak dokularda daha az travmaya sebebiyet vermesi ve suda eriyebilirlik özellikleri nedeniyle çocuk hastalarda sodyum bikarbonat tozuna alternatif olarak güvenle kullanılabilecek bir ürün olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır.