ТЕХНОЛОГІЯ ОРГАНІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНО-ГУМАНІТАРНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ МАГІСТРІВ ПРИРОДНИЧИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Н.В. ПОПЕНКО (Alfred Nobel University Publisher, 2020)
Статтю присвячено проєктуванню та обґрунтуванню технології організації соціально-гуманітарної підготовки майбутніх магістрів природничих спеціальностей в умовах дистанційного навчання. На підставі аналізу наукової періодики виокремлено трактування поняття «педагогічна технологія», яке вживається у педагогічних дослідженнях у різних аспектах: як напрям у дидактиці; технологічно розроблена система, що навчає; система методів та засобів для досягнення результатів навчання; раціональний спосіб досягнення свідомо сформульованої освітньої мети. Аргументи, наведені у статті, створили передумови для висновку про те, що технологія організації соціально-гуманітарної підготовки майбутніх магістрів природничих спеціальностей в умовах дистанційного навчання являє собою структурований освітній процес, який складається із сукупності низки етапів реалізації: методологічно-цільового, змістово-організаційного, контрольно-результативного. Надано характеристику кожного з етапів означеної технології. Визначено, що технологія містить такі елементи: визначення мети (підвищення ефективності соціально-гуманітарної підготовки магістрів природничих спеціальностей в умовах дистанційного навчання), визначення наукових підходів (компетентнісного, системного, діяльнісного, особистісно орієнтованого) та основних принципів навчання (системності, науковості, проблемності, особистісно опосередкованої взаємодії, інтерактивності, стартового рівня знань, індивідуалізації, ідентифікації, педагогічної доцільності, регламентування навчання, мобільності навчання) виокремлення організаційно-педагогічних умов функціонування технології; конструювання та реалізація освітнього процесу (інструментарій формування соціально-гуманітарної компетентності: визначення форм, методів та засобів дистанційного навчання, створення дистанційних навчальних курсів, які структурно складаються з функціонально узгоджених блоків: інструктивного, навчально-інформаційного, комунікативного та контрольного, забезпечення активної взаємодії суб'єктів освітнього процесу); контроль, оцінка та аналіз діяльності майбутніх магістрів (критерії, показники і рівні сформованості соціально-гуманітарної компетентності) задля досягнення кінцевої мети - результату (сформованості соціально-гуманітарної компетентності).