شیوع کمبود ویتامین D و عوامل مرتبط با آن در سه ماهه اول بارداری در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان مسجد سلیمان 1393 - مریم رستمی; فهیمه رمضانی تهرانی; معصومه سیمبر; فرهاد حسین پناه; سید حمید علوی مجد (Mashhad University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه: کمبود ویتامین D در بارداری در بسیاری از مناطق جهان گسترده بوده و ارتباط مستقیمی بین پیامدهای سوء بارداری و سطح این ویتامین وجود دارد. نظر به اهمیت ارتقاء سلامت مادر، مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع کمبود ویتامین D در سه ماهه اول بارداری و بررسی ارتباط برخی عوامل مؤثر بر این ویتامین انجام شد. روش کار: این مطالعه مقطعی در سال 1393 بر روی 1581 زن باردار در طی اولین ویزیت پره ناتال به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان مسجد سلیمان به انجام رسید. اطلاعات مادران با استفاده از پرسشنامه گردآوری شد. از افراد نمونه خون جهت اندازه گیری سطح سرمی 25 هیدروکسی ویتامین D3 به روش ELISA، با استفاده از کیت IDS گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS  (نسخه 18) و آزمون های توصیفی و تحلیلی (ضریب همبستگی اسپیرمن، تحلیل واریانس، تی مستقل) انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: میانگین سطح سرمی OH)D)25 خون 36/6±05/13 نانوگرم بر میلی‌ لیتر بود و شیوع کلی کمبود ویتامین D، 4/84% برآورد شد. میانگین سطح سرمی ویتامین D با مصرف ضدآفتاب، مدت زمان قرارگیری در معرض نور خورشید، نوع مسکن و نوع حجاب ارتباط معنی داری داشت (0001/0>p)، ولی بین میانگین ویتامین دی و سن مادر (773/0=p)، سن بارداری (174/0=p)، تعداد زایمان (509/0=p) و شغل (786/0=p) همبستگی مشاهده نشد. نتیجه گیری: با توجه به شیوع بالای کمبود ویتامین D در زنان باردار ساکن مسجد سلیمان، به نظر می رسد غربالگری و مکمل یاری ویتامین D در این جمعیت ضروری باشد.