SEMNIFICAŢIA ŞI FUNCŢIILE AGRESIUNII - USM ADMIN (Moldova State University, 2014)
În articol sunt abordate probleme de ordin psihologic ce vizează fenomenul agresiunii prezent la animale şi oameni. Sunt reflectate avansările din domeniu pornind de la postulatul biologic spre cel psihologic. S-a dovedit că agresiunea umană este un fenomen mult mai complex decât agresiunea animalelor. A fost evidenţiată multitudinea formelor de manifestare cu funcţionalitatea lor diversă. Cert este că agresiunea animalelor este orientată, în special, spre supravie- ţuire şi menţinerea speciei. La om această funcţie este realizată de agresiunea ofensivă. Agresiunea instrumentală este o formă specific umană care necesită stabilirea scopurilor, planificarea acţiunilor, deci implicarea proceselor cognitive. Or, din perspectivă cognitivă, comportamentele agresive sunt rezultanta unui proces decizional. Forma superioară a agresiunii instrumentale este acţiunea de război, cu scopuri de distrugere, ceea ce nu se observă la animale. Cuvinte-cheie: agresiune, agresiune interspecifică, agresiune intraspecifică, agresiune defensivă, agresiune ofensivă.