شناسایی و تبیین ابعاد و مؤلفه‌های ایجاد نقش هیئت امنا در تأمین منابع مالی دانشگاه و ارتقاء آن - فاطمه اخوان هزاوه; مصطفی اجتهادی; امیرحسین محمد داودی; کامران محمدخانی (Shahed Behesti University, 2021)
هدف: تأمین منابع مالی دانشگاه‌ها یکی از پیچیده‌ترین مشکلات و مسائل دانشگاه‌های دنیا است و از طرف دیگر دولت‌ها تمایل دارند از وابستگی دانشگاه‌ها به منابع دولتی کاسته شود و دانشگاه‌ها را به سوی نظام بازار و نظام عرضه و تقاضا سوق دهند. با توجه به این که دانشگاه درخدمت جامعه است، افرادی از جامعه به‌عنوان هیئت امنا به‌عنوان واسطی بین دانشگاه و جامعه قرار می‌گیرند. هیئت امنا از طریق این ارتباط می‌تواند در ایجاد و جذب منابع مالی جدید برای دانشگاه نقش به سزایی داشته باشد. این پژوهش با هدف شناسایی و تبیین ابعاد و مؤلفه‌های کارکردی که می‌توانند در ایجاد و ارتقاء نقش هیئت امنا در تأمین منابع مالی دانشگاه‌ها مؤثر باشند، انجام شده است.مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر نوع داده‌ها کیفی و از نظر شیوه پژوهش، تحلیل محتوا بوده است. مشارکت‌کنندگان در این پژوهش شامل 15 نفر از افراد صاحب‌نظر و خبره در حوزه آموزش عالی بوده‌اند که با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها مصاحبه نیمه‌ساختارمند می‌باشد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارMAXQDA2018 ، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اعتبار داده‌ها با استفاده از روش تأییدپذیری توسط مشارکت‌کنندگان صورت پذیرفت.بحث و نتیجه‌گیری: مطابق داده‌های بدست آمده از مصاحبه‌های پژوهشی، داده‌های خلاصه شده به چهار بعد شامل: روش‌های تأمین منابع مالی دانشگاه‌ها، نقش هیئت امنا در تأمین منابع مالی دانشگاه‌ها، موانع موجود در تنوع بخشی در تأمین منابع مالی دانشگاه‌ها و سازوکارهای ارتقاء نقش هیئت امنا در تأمین منابع مالی و 18 مؤلفه برای مقوله اصلی یعنی ارتقاء نقش هیئت امنا در تأمین مالی دانشگاه‌ها و 55 زیرمؤلفه است.دانشگاه‌ها در بعد روش‌های تأمین منابع مالی، باید با اقتصاد، بازار و صنعت ارتباط برقرار کنند و نقش فعال‌تری در این زمینه‌ها داشته باشند، چنین دانشگاهی باید بازتابی از آن در فعالیت‌های هیئت امنایش مشاهده شود. بنابراین با بکارگیری ساز و کارهای مطرح شده و رفع موانع موجود در تنوع بخشی در تأمین منابع مالی، با بهره‌مند شدن از افراد از بخش‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی، تولید و خدمات تحت عنوان هیئت امنا برای ارتقاء نقش هیئت امنا در تأمین منابع مالی اهتمام ورزند، در این صورت اعضای هیئت امنا می‌توانند با ایجاد ارتباطات جدید موجب ترمیم شکاف‌های موجود بین دانشگاه و جامعه گشته و یک نوع ارتباط نهادمند، هدفمند و تأثیرگذار ایجاد کنند و در جهت تأمین منابع مالی جدید و تنوع بخشی در منابع مالی برای دانشگاه نقش آفرینی نمایند.