Retrospektywna analiza obrazu klinicznego u chorych z pierwotnymi chłoniakami skóry - Joanna Narbutt; Anna Sysa-Jędrzejowska; Dorota Sobolewska; Aleksandra Lesiak (Termedia Publishing House, 2011)
Wprowadzenie. Wśród pierwotnych chłoniaków skóry dominująpostaci wywodzące się z limfocytów T. Najczęściej występującą jednostkąchorobową jest ziarniniak grzybiasty. Pierwsze zmiany skórne sączęsto nieswoiste i sprawiają niekiedy istotne problemy diagnostyczne. Cel pracy: Dokonanie retrospektywnej analizy pacjentów leczonychz powodu pierwotnych chłoniaków skóry w Klinice Dermatologiii Wenerologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi w latach 1985-2005. Materiał i metodyka: Materiał stanowiło 64 pacjentów (43 mężczyzn,21 kobiet) w średnim wieku 60 lat. Badanie oparto na analizie historiichorób, ze szczególnym uwzględnieniem rozpoznania wstępnego,badania podmiotowego, przedmiotowego (charakter i lokalizacjazmian skórnych), badań laboratoryjnych oraz badania histopatologicznegowycinków skóry. Wyniki: Badana grupa obejmowała 60 przypadków ziarniniaka grzybiastegoi 4 przypadki zespołu Sezary'ego. Na podstawie przeprowadzonejanalizy wykazano, że u 70% chorych z rozpoznaniem ziarniniakagrzybiastego wstępna diagnoza obejmowała inne jednostkichorobowe, w tym wyprysk i łuszczycę. Najczęściej zgłaszaną dolegliwościąbył świąd skóry, zmiany chorobowe zazwyczaj były rozsiane,lokalizowały się głównie na kończynach górnych i dolnych. Wnioski: W większości przypadków pierwotnych chłoniaków skórypoczątkowe objawy choroby były mało charakterystyczne i stanowiłyproblem diagnostyczny.