"I tam złóż Go w ofierze na jednym z pagórków, jak Ci wskażę" (Rdz 22,2). Wybrane metody egzegezy patrystycznej. Część druga. - Stanisław Pamuła (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2016)
Ojcowie Kościoła widzieli w Piśmie Świętym coś więcej niż tylko SŁOWO, coś więcej niż tylko jego dosłowne znaczenie. Dlatego też, celem tego artykułu, który jest drugą częścią serii dwóch artykułów poświęconych egzegezie patrystycznej, jest krótkie przedstawienie różnych metod egzegezy patrystycznej i ich praktyczna aplikacja na przykładzie Ofiary Izaaka z Księgi Rodzaju.